Bahan Kulit:-
400g tepung gandum
200g kelapa parut putih – digoreng keperangan, biar sejuk & kisar halus
2 camb tepung beras
1 biji telur - dipukul
2 camt serbuk penaik
garam secukupnya
4 camb marjerin
air secukupnya
minyak untuk menggorengBahan Inti:-
200g kacang hijau
180g gula kaster
Cara-cara :-Untuk inti: -
Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga berbau harum.
Bila sejuk, kisar dengan gula hingga hancur, ketepikan.Untuk Doh :-
Gaul tepung, kelapa goreng, tepung beras, telur, serbuk penaik, garam dan marjerin hingga sebati.
Masukkan air dan uli menjadi doh. Tutup dengan kain lembab dan biar 30 min.
Ambil sedikit, canai hingga nipis. Kemudian potong lebar anggaran 2cm (panjang 3.5-4cm).
Lilit di sekeliling pelepah daun betik kemudian tanggalkan.
Doh mesti keras sedikit agar gulungan tadi kekal bentuknya.
Goreng di dalam minyak panas hingga keemasan.
Bila sejuk, sumbat dengan inti.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar