Minggu, 03 Oktober 2010

BROWNIES

BROWNIES A -1mas2ra
150gm unsalted/salted butter
220gm cooking chocolate

B/Gaul
260gm brown sugar (tak nak manis boleh kurang pada 240g)
2 telur besar
100g fresh milk
1tsp esen vanilla

C/Ayak
220gm tepung gandum
50gm serbuk cocoa
1 tsp baking powder
1/2tsp baking soda
150gm walnut/pecan/almond/macadamia (optional)

Cara
1. Ayak C. Jika bubuh kacang, gaul dalam tepung yg dah diayak. Masukkan dalam mangkuk.
2. Potong kecik2 A-butter dan chocolate, double boil atau cairkan dalam microwave.
3. Bahan B gaul dalam mangkuk sampai bercampur/combined (jangan pukul kuat, sekadar bercampur sahaja).
4. Bila A cair, tutup api dan tepikan dalam 2 minit. Kemudian masukkan bahan B dan gaul sebati.
5. Tuang campuran B dan C ke dalam A tadi. Gaul guna hand whisk sampai bercampur (jangan terlebih gaul).
6. Tuang dalam bekas yang dilapik, jika mahu brownies tebal guna 9x9, brownies nipis 10x10.
7. Bakar 170C selama 55minit-1jam5minit untuk 9" dan 45-55minit utk 10". Kalau atas keras tapi dalam belum masak tutup dgn foil.
8. Atas boleh dia tuang chocolate ganache apabila brownies sejuk dan deco ikut suka.

Nota: masa bakar bergantung juga pada oven masing2, mungkin lebih pendek/lebih lama.Selain tray square boleh juga guna tray rectangle.

sumber :http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=193357&extra=page%3D1&page=1

Tidak ada komentar: